Μπουγιαμπέσα
Τι έχουμε:
1 κοκκινόψαρο (περίπου 400 γραμ.)
100 γραμ. μεσαίες γαρίδες
3 κλωναράκια μαϊντανό
2 κλωναράκια σέλινο
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 στίγματα κρόκου Κοζάνης
2 κουταλιές λάδι ελιάς
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι αλάτι
πιπέρι
Συνοδεύουμε με:
σαλάτα
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια, τα πλένουμε και κόβουμε τα κεφάλια τους.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κεφάλι, τα πόδια, το κέλυφος και τις ουρές.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα κεφάλια των ψαριών, τα κελύφη από τις γαρίδες, τα κλωναράκια μαϊντανού, τα κλωναράκια σέλινου, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, πιπέρι, 6 φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό στον οποίο έβρασαν.
Χαράσσουμε σε σταυρό το κάτω μέρος από τις ντομάτες, τις ζεματίζουμε σε ένα μπολ με βραστό νερό για 1 λεπτό, τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
Κατόπιν ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα ψάρια καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, τις γαρίδες, το ζωμό στον οποίο έβρασαν τα κεφάλια των ψαριών και τα στίγματα του κρόκου διαλυμένα σε 1 φλιτζανάκι ζεστό νερό. Τα σιγοβράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά.
Σερβίρουμε 2 φλιτζάνια σούπας σε κάθε άτομο συνοδεύοντας με σαλάτα.