Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Καταναλώστε φαγητό εκτός σπιτιού κατα τη διάρκεια των εορτών άφοβα!


Κατα τη διάρκεια των  γιoρτών καταναλώνουμε φαγητό εκτός σπιτιού πολύ συχνά.Η έξοδος για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο την περίοδο αυτή βοηθάει τον κάθένα μας να αισθάνεται καλύτερα. Οι παρακάτω συμβουλές είναι για όσους τρώνε εκτός σπιτιού, είτε ακολουθούν είτε δεν ακολουθούν κάποιο διατροφικό πρόγραμμα.

Μπορείτε να φάτε έξω υγιεινά εάν ξέρετε το πώς. Το κλειδί είναι στις σωστές επιλογές.
Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας λίπους σε ένα γεύμα χαμηλότερο σε περιεκτικότητα λίπους.

Συμβουλές για φαγητό εκτός σπιτιού:

* Ο κύριος τρόπος να παραγγέλνετε σε ένα εστιατόριο είναι να το κάνετε να είναι μια απλή διαδικασία για εσάς. Δηλαδή, παραγγέλνετε τα φαγητά που επιθυμείτε και ζητήστε να τα ετοιμάσουν όπως εσείς θέλετε.


* Μάθετε πως ετοιμάζουν τα γεύματα και τι συστατικά χρησιμοποιούν.


* Μάθετε εάν το γεύμα σερβίρετε με κάποια σάλτσα ή σώς.

* Ζητήστε τα συνοδευτικά να μην έχουν επιπλέον λίπος (π.χ. βούτυρο λειωμένο κτλ). Συνήθως τα συνοδευτικά μαγειρεύονται με μεγάλες ποσότητες λίπους.

* Ζητήστε το κοτόπουλο να το μαγειρέψουν χωρίς την πέτσα.

* Ζητήστε να χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού, κρασιού ή λίπους και να μην προσθέσουν καθόλου αλάτι (εάν βρίσκεστε σε μια διατροφή χαμηλή σε περιεκτικότητα νατρίου).


* Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε μικρή ποσότητα γεύματος, επιλέξτε κάποιο ορεκτικό σαν κύριο πιάτο, μοιραστείτε το φαγητό με αυτόν που σας συνοδεύει ή κόψτε τη μερίδα σας στη μέση και πάρτε την υπόλοιπη σπίτι για να την καταναλώσετε την άλλη μέρα.


* Ζητήστε τα τηγανιτά (stir-fried) συνοδευτικά να είναι μαγειρεμένα με πολύ λίγο λάδι.


* Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως και αποφύγετε το βούτυρο ή τη μαγιονέζα.


* Δώστε προσοχή στα επονομαζόμενα ως «πιάτα διαίτης» του εστιατορίου. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.


* Προσέξτε τα πιάτα που θεωρούνται «light» γιατί το «light» μπορεί να μη σημαίνει πως έχουν λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά.


* Και όσο για το επιδόρπιο......αναρωτηθείτε εάν πραγματικά  το χρειάζεστε και αν ναι τότε καταναλώστε το με μέτρο, π.χ. 1 κουραμπιές ή 1 μελομακάρονο ή ακόμα και μια δίπλα.

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Μαρία Καλατζή

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης YouDiet

 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!