Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Διατροφικές Συμβουλές - Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου


• Όταν μια εντερική διαταραχή εμφανίζεται, ακολουθείστε μία ήπια- ¨ελαφρα¨ δίαιτα, αποφεύγοντας τις τροφές που σας δημιουργούν πρόβλημα.
Συνιστάται η μείωση ή η αποφυγή τροφών που συμβάλουν στην δημιούργια εντερικών αερίων όπως φασόλια, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, και κρεμμύδια.
• Αποφεύγετε τα ζωικά λιπαρά, το βούτυρο, όλα τα ανθρακούχα ποτά, τον καφέ και όλες τις άλλες τροφές που περιέχουν καφεΐνη, τα γλυκά, τις σοκολάτες, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά φαγητά, τα παγωτά, όλα πρόχειρα τρόφιμα τύπου junk food, τη σορβιτόλη, τη μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς, τους χυμούς πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, όλα τα είδη ζαχαροπλαστικής ,τα μεταποιημένα τρόφιμα, τους σπόρους, τις πικάντικες τροφές, και τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
• Μην τρώτε πριν κοιμηθείτε. Περιμένετε 1 ή 2 ώρες πριν ξαπλώσετε
• Αποφύγετε το αλκοόλ και τον καπνό καθώς ερεθίζουν το εσωτερικό του στομάχου και του παχέος εντέρου.
• Μην καταναλώνετε υγρά με τα γεύματά σας. Αυτό συνδράμει στην κατάποση επιπλέον αέρα και αυξάνει την δημιουργία εντερικών αερίων.
• Όταν υποχωρούν τα συμπτώματα ακολουθείστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που να περιλαμβάνει πλήθος φρούτων και λαχανικών, καθώς και σιτηρά ολικής αλέσεως (ιδίως καστανού ρυζιού) και όσπρια.
Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό όταν ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Χωρίς αυτό, υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσκοιλιότητας.
• Πάρτε ένα συμπλήρωμα διατροφής psyllium ημερησίως.(Ρωτήστε τον ιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας). Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό μία φορά την ημέρα και κάθε 3-4 μέρες αυξήστε την ποσότητα κατά ένα κουταλάκι του γλυκού μέχρι να φθάσετε τα 4 κουταλάκια του γλυκού διαλυμένα το καθένα σε τέσσερα ποτήρια νερό ημέρησίως.
• Αποφεύγετε πίτουρα σίτου ως συμπλήρωμα φυτικών ινών. Πολλά άτομα παρουσιάζουν ποικίλες αντιδράσεις στο σιτάρι
• Προσθέστε σκόρδο (αν είναι ανεκτό) στη διατροφή σας. Το σκόρδο ενισχύει την πέψη και την καταστροφή των τοξινών στο παχύ έντερο.
• Εξετάστε την πιθανότητα αλλεργιογόνων τροφών, ή τροφικών ευαισθησιών ως την αιτία των συμπτωμάτων σας.

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN
Κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet

 

 

 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!