Διατροφικές συμβουλές για την καταπολέμηση της ημικρανίας
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ημικρανίες προκαλούνται ή μπορούν να επιδεινωθούν από την κατανάλωση κάποιων τροφών.Για να διαπιστώσεις εάν οι ημικρανίες σου επηρεάζονται από τις τροφές πρέπει να αποφύγεις σταδιακά (1-2 τροφές τη φορά για 4-6 εβδομάδες) τα παρακάτω φαγητά:
Τυριά (όλα τα είδη)
Γιαούρτι
Σοκολάτα ή ροφήματα σοκολάτας
Κακάο
Αναψυκτικά τύπου cola συμπεριλαμβανομένου και τα light
Τσάι
Καφέ
Ανανά
Μπανάνα
Σύκα
Δαμάσκηνα
Πορτοκάλια
Λεμόνια
Γκρέιπφρουτ
Μανταρίνια
Αχλάδι
Χυμούς που περιέχουν τα παραπάνω
Ρεβύθια
Αβοκάντο
Ντομάτες
Μελιτζάνες
Κύβους λαχανικών
Καπνιστά ή παστά ψάρια
Λουκάνικα
Σαλάμι
Οστρακοειδή (Γαρίδες, μύδια, καβούρι)
Αλκοόλ (ειδικά κόκκινο κρασί)
Κυνήγι (πέρδικα, φασιανός κτλ)
Ε100-Ε199 (χρωστικές)
Ε200-Ε299 (Συντηρητικά)
Ε321 (BHT)
Ε621
Ασπαρτάμη
Εάν οι ημικρανίες σου δεν έχουν βελτιωθεί επέστρεψε στις προηγούμενες διατροφικές συνήθειές σου. Εάν τα συμπτώματά σου βελτιωθούν θα πρέπει να εισάγεις ένα τρόφιμο κάθε φορά ώστε να καταλάβεις πιο είναι εκείνο το τρόφιμο που σου προκαλεί ή σου επιδεινώνει το πρόβλημα. Αυτό ονομάζεται "challenging" και μπορεί να διαρκέσει καιρό.
Θυμήσου: Το φαγητό είναι μια πιθανή αιτία της ημικρανίας. Κάποιες άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις ημικρανίες είναι το άγχος, ο κρύος καιρός, η τηλεόραση ή η οθόνη του υπολογιστή, ο ήλιος, η πείνα, τα ξενύχτια και οι δυνατοί θόρυβοι.
( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :
Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDNΚλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet