Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Διατροφή χαμηλής χοληστερόλης, χαμηλών κορεσμένων λιπαρών

 

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία μαλακή, σαν κερί, την οποία χρειάζεται το σώμα για καλή λειτουργία της υγείας και του μυαλού.

Παρόλαυτά η μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται από το κορεσμένο λίπος, τα trans λίπη και τη χοληστερόλη στο φαγητό καθώς και τη χοληστερόλη που δημιουργείται στο συκώτι. Τα κορεσμένα λίπη συναντώνται στα κρέατα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, στα σκληρά τυριά και σε κάποια σνάκ.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Γλυκαιμικός δείκτης

Γλυκαιμικός δείκτης (Glycemic Index-GI) είναι ένας τρόπος μέτρησης που δείχνει το πώς τα φαγητά που περιέχουν υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Το αποξηραμένα φρούτα κάνουν καλό.

 

Πολλές φορές οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση επειδή η ανάγνωση των ετικετών διατροφικής επισήμανσης πάνω στα προϊόντα κατανάλωσης απαιτεί PhD στη βιοχημεία!

Ορίστε μια συμβουλή: Όσο λιγότερα συστατικά αναγράφονται πάνω στις ετικέτες, τόσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το τρόφιμο. Όταν αγοράζετε αποξηραμένα φρούτα, θα πρέπει να ελέγχετε στην ετικέτα το πρώτο συστατικό να είναι φρούτα, όπως π.χ. σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα ή σύκα. Υπάρχει η αντίληψη ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι επεξεργασμένα με υδρογονωμένο λίπος. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά τρόφιμα και μια καλή επιλογή για ενέργεια (θερμίδες), φυτικές ίνες ενώ φυσικά δεν περιέχουν καθόλου λίπος. Τα αποξηραμένα φρούτα «σε βάρος» έχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχο φρέσκα φρούτα, και παρόλο που περιέχουν περισσότερες θερμίδες, περιέχουν επίσης και άλλες θρεπτικές ουσίες σε μεγαλύτερη ποσότητα. Για παράδειγμα αν και τα φρέσκα σταφύλια δεν είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή σιδήρου, οι σταφίδες, που είναι αποξηραμένα σταφύλια, είναι πλούσιες σε σίδηρο.

Περισσότερα...