Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Yoga και καθημερινότητα

Η χρησιμότητα της yoga στην σύγχρονη καθημερινότητα 


Πρόκειται για μια νέα τάση της μόδας ή έχει μπορεί να έχει ένα πιο μόνιμο ,ουσιαστικό και αποκλειστικά δικό της χώρο στη ζωής μας? Απευθύνεται σε όλους ή μόνο στους νέους και σε αυτούς που διατηρούν ένα άψογο, καλογυμνασμένο σώμα?

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις της πρακτικής μας? Μπορούμε να ασκηθούμε παντού και όλες τις ώρες ή αποκλειστικά σε εξειδικευμένους χώρους πολυτελών γυμναστηρίων και spa? Είναι μια χαλαρή πρακτική που ταιριάζει μόνο σε γυναίκες ή αγγίζει όλους μας ανεξαρτήτως φύλου, εθνότητας και ηλικίας? 

Αυτά είναι μερικά από τα συνήθη ερωτήματα γύρω από τη yoga, η οποία έχει αρχίσει να διαδίδεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Η Yoga απευθύνεται σε όλους, χωρίς περιορισμούς και όρια, όλοι μπορούν να ασκηθούν στη Yoga. Δεν χρειάζονται ούτε συγκεκριμένα ρούχα, ούτε ειδικός εξοπλισμός, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χώρος και μια ισχυρή επιθυμία για μια καλύτερη, πληρέστερη και πραγματικά ευτυχισμένη, υγιή ζωή. Οι γιόγκικες ασκήσεις ή ασάνες γυμνάζουν κάθε μέρος του σώματος, τεντώνοντας και τανώντας τους μυς, τους τένοντες και τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη και τελικά ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα, χωρίς όμως να μένουν μόνον εκεί. Συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, των αδένων και των νεύρων, διατηρώντας τα κύρια συστήματα λειτουργίας του οργανισμού (κυκλοφορικό, αναπνευστικό, πεπτικό, κ.α.) σε μια δυναμική ισορροπία και υγεία.
Επιπλέον, απελευθερώνοντας τις μυϊκές, νοητικές και συναισθηματικές εντάσεις, συμβάλλουν στην σταδιακή μας πρόσβαση σε μια άπλετη δεξαμενή ενέργειας, που είναι πλέον διαθέσιμη για να στηρίξει τις δραστηριότητες της καθημερινότητας μας και όχι για να τις αντιμάχεται μέσω άσκοπων εντάσεων. Οι γιόγκικες τεχνικές αναπνοής-γνωστές και pranayama- πέραν του ότι αναζωογονούν ολόκληρο το σώμα, συμβάλουν στον έλεγχο του νου δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και φρεσκάδας, ενώ οι τεχνικές της χαλάρωσης και του διαλογισμού χαρίζουν αυξημένη νοητική διαύγεια, συγκέντρωση και διανοητική ισχύ.

Η θεραπευτική ισχύ της yoga αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της επιτεύγματα, μιας και η αποτελεσματικότητα της ως εναλλακτική μορφή θεραπείας σε παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι ψυχικές νόσοι, η υψηλή πίεση κ.α. έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Για παράδειγμα, η έρευνα αναφορικά με την επίδραση της yoga στον ιό HIV έχει ξεκινήσει και έχει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας πως η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της yoga είναι τόσο ισχυρή γιατί στρέφεται στην πραγματική αιτία εκδήλωσης της ασθένειας και απλά στο σύμπτωμα, αξιοποιώντας τις ολιστικές αρχές τις αρμονίας και της ενότητας. Συνήθως οι περισσότεροι ασκούμενοι στο Δυτικό κόσμο αλλά και στη χώρα μας, ξεκινούν να ασκούνται στη yoga προκειμένου να διατηρήσουν το σώμα τους και το παρουσιαστικό τους εν γένει, σε μια άρτια κατάσταση. Άλλοι πάλι αναζητούν βοήθεια και ανακούφιση σε μια συγκεκριμένη πάθηση ή πρόβλημα σωματικού ή ψυχοσωματικού χαρακτήρα όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι πονοκέφαλοι και οι ισχιαλγίες, η αϋπνία και οι πόνοι στην πλάτη.  Υπάρχουν και κάποιοι ασκούμενοι που νιώθουν μια διαρκή έλλειψη από τη ζωή τους, μια διαρκή αίσθηση πως πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από την αδιάκοπη μονοτονία της καθημερινότητας. Όποιος και αν είναι ο λόγος που σας έφερε κοντά στη yoga, να είστε σίγουροι έχετε στα χέρια σας ένα πολύτιμο εργαλείο πως όχι μόνο θα σας βοηθήσει σε αυτά που χρειάζεστε, αλλά και θα προσδώσει στη ζωή σας ακόμα περισσότερα οφέλη, σε όλα τα επίπεδα.
 
Για να κατανοήσετε όμως πραγματικά τι σημαίνει yoga, θα πρέπει να την εξασκήσετε, να τη βιώσετε εις βάθος, να την αφουγκραστείτε.  Στην αρχή ίσως σας φανεί σαν μια σειρά ασυνήθιστων, εξωτικών ασκήσεων που κρατούν το σώμα ευλύγιστο και δυνατό. Ωστόσο όσοι από εσάς καταφέρουν να διατηρήσουν μια σταθερή επαφή, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται μια αδιόρατη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη ζωή, μια και μέσω της καθημερινής τόνωσης και ενδυνάμωσης του σώματος και της ταυτόχρονης εναρμόνισης του νου, θα αρχίσουν να πλέουν σε έναν ωκεανό εσωτερικής γαλήνης που αποτελεί την πραγματική τους φύση. Αυτή η αίσθηση όμως είναι τελικά το κυρίαρχο ζητούμενο, η θεμελιώδης ουσία της yoga, η αυτό-πραγμάτωση που όλοι αναζητούμε συνειδητά ή ασυνείδητα και προς την οποία όλοι ανεξαιρέτως πορευόμαστε αιώνια.