Εγγραφή στο Newsletter!
logo_wide

PostHeaderIcon Hatha Yoga & Άσκηση-Μία ολιστική προσέγγιση

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στον τομέα της άσκησης και της υγείας, οι σύγχρονες αθλητικές και αναψυχικές συνήθειες των περισσοτέρων ατόμων, σε παγκόσμιο επίπεδο, τείνουν προς μια σαφή διαφοροποίηση ως προς τις δραστηριότητες που επιλεγόμουν, σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία. Τόσο οι πιεστικές κοινωνικές & οικονομικές συνθήκες, όσο και το καθημερινό άγχους, που μοιραία προκαλείται στον προσπάθεια μας να ανταπεξέλθουμε επιτυχημένα στις αμέτρητες επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές μας υποχρεώσεις, οδηγούν σε μια διαρκή πολυδιάσπαση του νου, που με τη σειρά της προκαλεί το αίσθημα της έντονης σωματικής και συναισθηματικής κόπωσης γνωστό και ως “burn-out syndrome”.  Η σύγχρονη μορφή άσκησης τείνει πλέον προς μια πιο θεραπευτική αλλά και αναζωογονητική κατεύθυνση, καθώς και σε δραστηριότητες στη φύση, που τόσο λείπουν από την καθημερινότητα μας.  Η τάση για βελτίωση της εικόνας του σώματος, σε μυϊκό επίπεδο έχει μερικώς αντικατασταθεί από την ανάγκη διατήρησης της σωματικής & συναισθηματικής υγείας, τη διατήρησης της ψυχικής ηρεμίας & ισορροπίας, και την όσο τον δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των στρεσογόνων συνθηκών ζωής και δημιουργίας. Ο σύγχρονος αθλούμενος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εξωτερική εικόνα του σώματος του, έχει ωστόσο συνειδητοποιήσει τη σημασία μιας ισορροπημένης εσωτερικής «βάσης» που τον βοηθά να μην νιώθει έρμαιο των έντονων διακυμάνσεων της σύγχρονης καθημερινότητας, αναζητώντας πλέον δραστηριότητες ολιστικού χαρακτήρα, που συνδυάζουν το λεγόμενο διττό όφελος:


-    φυσική αναζωογόνηση & δύναμη
-    ψυχική & συναισθηματική ισορροπία


Οι πρακτικές της hatha yoga, λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά ως προς τη δεδομένη αυτή ανάγκη, αποκαθιστώντας σταδιακά τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας του σύγχρονου ανθρώπου σε φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, προάγοντας ταυτόχρονα το συναίσθημα της αρμονικής ευεξίας και της καθολικής χαλάρωσης, που τόσο λείπει από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.  Σε απτό επίπεδο, οι πρακτικές της yoga (σύστημα Sivananda) λειτουργούν αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η λανθασμένη στάση του σώματος, η παχυσαρκία και η διαρκής αυξομείωση του σωματικού βάρους, η έλλειψη μυϊκής ελαστικότητας και οι μυοσκελετικές αλλοιώσεις, η προβληματική κυκλοφορία του αίματος καθώς και οι σύγχρονες νόσοι που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής όπως αυξημένη χοληστερίνη, σάκχαρο, διαβήτης και η κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό όφελος που η επιστήμη της yoga έχει σήμερα να προσφέρει, είναι η σταδιακή δημιουργία μιας ισχυρής, θετικής εσωτερικής βάσης στην οποία ο σύγχρονος ασκούμενος επιστρέφει κάθε φορά που οι εξωτερικές συνθήκες δυσκολεύουν, προφυλάσσοντας τον εαυτό του από τη φυσική, νοητική και συναισθηματική φθορά, που έχει ως συνέπεια τις φυσικές παθογένειες. Συγκεκριμένα, το σύστημα Sivananda που δημιούργησε και ανέπτυξε στην Ινδία ο μεγάλος δάσκαλος και γιατρός Swami Sivananda Saraswati, συνδυάζοντας την ιατρική επιστημονική γνώση με την πανάρχαια σοφία της Vedanta, αποτελεί έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό πρακτικών της hatha yoga που βασίζεται σε πέντε (5) βασικούς πυλώνες:

1. Σωστή άσκηση (asanas), μέσα από τις γιόγκικες ασάνες που δουλεύουν συστηματικά πάνω σε όλα τα μέρη τους σώματος, εναρμονίζοντας τους μυς και τους συνδέσμους, κρατώντας τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις εύκαμπτες και βελτιώνοντας την κυκλοφορία αλλά και τη λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων.
2. Σωστή αναπνοή (pranayama), χρησιμοποιώντας την πλήρη αναπνευστική μας ικανότητα, μέσα από ειδικές πρακτικές, που τροφοδοτούν το σύνολο της πνευμονικής χωρητικότητας, και όχι μόνο μέρος τους, με οξυγόνο, επαναφορτίζοντας ενεργειακά ολόκληρο το σώμα.
3. Σωστή χαλάρωση (savasana), μέσω της απελευθέρωσης της έντασης των μυών και του φόρτου του νευρικού συστήματος, επιφέροντας βαθιά αναζωογόνηση που έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως ισοδυναμεί με τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες ωφέλιμου ύπνου.
4. Σωστή διατροφή (diet), θρεπτική και καλορυθμισμένη, βασισμένη σε φυσικές τροφές, κρατώντας το σώμα φωτεινό & ευλύγιστο και το νου ήρεμο, χαρίζοντας υψηλή αντοχή ενάντια στη γήρανση και τις ασθένειες.
5. Θετικός τρόπος σκέψης & διαλογισμός (Vedanta/ Dhyana), που βοηθούν στην απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων που απομυζούν το ενεργειακό μας δυναμικό, αποκαθιστώντας μια ισχυρή προδιάθεση ηρεμίας και θετικότητας στις προκλήσεις της ζωής.

Η Hatha Yoga αποτελεί ένα όμορφο μονοπάτι άσκησης και προσωπικής ανάπτυξης, ανοιχτό για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε αθλητικού προσανατολισμού. Σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, σε ειδικούς χώρους διδασκαλίας, ακόμη και στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού σας, μπορείτε να την απολαύσετε καθημερινά και να δρέψετε τα πολυσήμαντα και ανανεωτικά της οφέλη. Το μόνο που πρέπει να έχετε, είναι τη διάθεση να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο. Μη διστάσετε να μας στείλετε τις ερωτήσεις και τυχόν απορίες σας αναφορικά με τη hatha yoga και θα σας απαντήσουμε μέσω της ειδική στήλης του youdiet.

OM NAMAH SIVAYA

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Μαριάννα Χρυσικάκου

 

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!