Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Κάπνισμα Και Νόσος Του Περιοδοντίου

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές εμφανίζουν κατά 5-20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντίτιδας. Οι οδοντίατροι κι οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η νικοτίνη επηρεάζει την κυτταρική λειτουργία και την απελευθέρωση των ειδικών ουσιών τύπου κυτοκίνης, που αναπτύσσονται κατά τη φλεγμονή.Η καταστροφή των ιστών είναι μεγάλης διάρκειας, δεδομένου ότι η παραγωγή κολλαγόνου δεν γίνεται αρκετά σύντομα ώστε να προκύψει φυσιολογική αποκατάσταση. Επειδή η νικοτίνη καταναλώνει το διαθέσιμο οξυγόνο, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο μηχανισμός ενεργοποίησης των ουσιών αποκατάστασης του οργανισμού κι η καταστροφή των ιστών συνεχίζεται.

Η χρονική διάρκεια κι η συχνότητα της χρήσης των διαφόρων προϊόντων καπνού συνδέεται άμεσα με την έκταση και τη σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου. Οι ασθενείς που καπνίζουν μπορεί να έχουν μειωμένη παροχή αίματος στους ιστούς, ενώ οι ιστοί του στόματος φαίνεται να είναι πυκνοί και σκληροί. Η εξέταση στον οδοντίατρο μπορεί ν’ αποκαλύψει την έκταση και το βαθμό απώλειας ούλων κι οστού.

Ο προγραμματισμός της θεραπείας πρέπει να βασίζεται στην επιθυμία του καπνιστή να κόψει το κάπνισμα. Επιβάλλεται η συχνή φροντίδα κι έλεγχος του στόματος απο τον οδοντίατρο και το σχολαστικό βούρτσισμα, κι η αφαίρεση των πλακών από τα δόντια και τα ούλα. Επίσης μπορεί να χορηγηθούν και πρόσθετα θεραπευτικά φάρμακα.

Πολλοί καπνιστές δεν ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε θεραπεία κι η κατάσταση του περιοδοντίου επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ αυτοί που διακόπτουν το κάπνισμα θα διαπιστώσουν μία θετική μεταβολή. Το ύψος του οστού που προστατεύει τα δόντια σταθεροποιείται, κι αρχίζουν σιγά-σιγά να επουλώνονται οι ιστοί.



Με την απαγόρευση του καπνίσματος από την 1η Ιουλίου, είναι μία καλή ευκαιρία να σταματήσετε το κάπνισμα για καλύτερη υγεία κι ένα υπέροχο χαμόγελο.


( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :


Δρ. Ιωάννης Γ. Ευγενικός
Χειρουργός-Οδοντίατρος
Διπλωματούχος Αισθητικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης (N.Y.U)
Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής
Αγ.Φανουρίου 42, Ιλιον
Τηλ: 210 5737655, Fax: 210 5760777, 6932 766898
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.miss.gr

 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!