Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Νέα Γρίπη (Γρίπη των χοίρων)

Πρακτικές συμβουλές καθαριότητας και υγιεινής για τον περιορισμό της εξάπλωσης των μικροβίων
Μετά την πρόσφατη εμφάνιση της γρίπης των χοίρων και την σχετική ανησυχία για την εξέλιξή της, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας να βελτιώσουμε το επίπεδο υγιεινής. Η ορθή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό άμυνας ενάντια στη μολυσματική αυτή ασθένεια.

Οι μεταδοτικές νόσοι, όπως η γρίπη, συνήθως εξαπλώνονται μέσω σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα και μπορεί να εξαπλωθούν με το βήχα και το φτέρνισμα. Αυτά τα σωματίδια είτε τα εισπνέουμε άμεσα, σε περίπτωση στενής επαφής, είτε δια επαφής καθώς προσπίπτοντα στα χέρια και στις επιφάνειες, μεταφέρονται από εκεί και μεταδίδονται περαιτέρω.

Σε όλους τους τύπους της γρίπης οι κανόνες υγιεινής είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να κάνει συμβάλλοντας, έτσι στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου προστατεύοντας παράλληλα τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής περιλαμβάνουν:
• Τακτικό και εκτενές πλύσιμο χεριών
• Χρήση αντισηπτικού χεριών όταν δεν είναι εφικτή η χρήση νερού και σαπουνιού
• Συχνό καθάρισμα και απολύμανση επιφανειών με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα χέρια, όπως πόμολα, καζανάκια, τηλέφωνα και βρύσες
• Φτέρνισμα ή βήξιμο στην εσωτερική γωνία του αγκώνα (και όχι στην παλάμη)
• Απόρριψη χρησιμοποιημένων χαρτομάντιλων σε σακούλα

Εάν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, πόνους στο σώμα, ρίγη και κούραση) ή ανησυχείτε μήπως έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει γρίπη, πρέπει να μείνετε στο σπίτι και να τηλεφωνήσετε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) στα τηλ. 210 5212184 και 210 5212195 ή να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :


www.fe-mail.gr

 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!