Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Ο 1ος Αγγειακός Περίπατος έγινε πραγματικότητα

Στις 10 Μαΐου γιατροί, πολιτικοί, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου στάθηκαν στο πλευρό του Αγγειοχειρουργού κου Κούστα στην Παραλία Μαρίνας Φλοίσβου και περπάτησαν με σκοπό να περάσουν σε όλους το μήνυμα «Η άσκηση είναι θεραπεία»…Το fe-mail περπάτησε μαζί τους!Στην εκδήλωση που ακολούθησε του περπατήματος ο καθηγητής κύριος Γιώργος Κούστας τόνισε «Η άσκηση είναι όντως θεραπεία». Και συνέχισε παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται πλέον ως μορφή επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2003 οι διαβητικοί έφτασαν τα 194 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το 2025 θα έχει αυξηθεί κατά 70%.
Δηλαδή 333 εκατομμύρια άνθρωποι. άκρα χάνονται κάθε χρόνο στον κόσμο.
1.000.000 άκρα χάνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα αυτό ανέρχεται στα 2.000 περιστατικά.
Ένας διαβητικός έχει 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει ένα πόδι. Δεν πρέπει μας είπε οι διαβητικοί να χάνουν τα πόδια τους.


Αυτό πρέπει να σταματήσει πρότεινε ο καθηγητής και αυτός είναι ο σκοπός της «κλινικής Διαβητικό Πόδι» που μετρά ήδη 2 χρόνια λειτουργίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Παλαιού Φαλήρου και έκανε έκλυση σε όλους να ευαισθητοποιηθούν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Την σκυτάλη πήρε ακόμα ένας έγκριτος καθηγητής ο κος Σωτήρης Ράπτης, ο οποίος επισήμανε ότι «Κλινική Διαβητικό Πόδι» πρέπει να λέγεται μονάδα διαβητικού ποδιού δεδομένου ότι η ομάδα που την στηρίζει κάνει πολλά ακόμα πράγματα. Επίσης είπε ότι χρειάζονται 3 ιατρικά στάδια για να καλυφθεί μια τέτοια μονάδα. Η διαβητολογική κάλυψη, η κάλυψη από λοιμοξιολόγο και τέλος η κάλυψη από αγγειοχειρουργό.
Επέμενε δε ότι για ένα ποσοστό πάνω από το 60% των περιπτώσεων απώλειας κάποιου άκρου ευθύνεται το κάπνισμα.
Ο διαβήτης είπε ο κος Ράπτης είναι ύπουλη ασθένεια. Δεν πονάει γι αυτό χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση.
Τα πρώτα συμπτώματα είναι η μειωμένη διάθεση για σεξ και τα χαλασμένα δόντια.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά διαβητολογικά κέντρα που χρειάζονται όμως αγγειοχειρουργούς για να είναι πλήρως επανδρωμένα.
Δυστυχώς τα στατιστικά που υπάρχουν για άλλες χώρες του κόσμου δεν υπάρχουν για την Ελλάδα όχι μόνο στον διαβήτη αλλά και σε άλλες ασθένειες.
Στην Γερμανία για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι μειώθηκαν στο 80% οι ακρωτηριασμοί.
Ο διαβήτης κατά τον κύριο Ράπτη είναι η μάστιγα της ανθρωπότητας. Όμως τα νέα που έρχονται είναι ρόδινα για το μέλλον ενός διαβητικού σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που όλα ήταν γκρίζα και μαύρα. Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει το τέλειο από μεριάς της πολιτείας γιατί δεν είναι εύκολο, είναι κάτι που ούτε σε πολύ προηγμένες χώρες που στο μυαλό μας τις θεωρούμε κορωνίδα της ιατρικής, δεν υπάρχει το τέλειο. Για το λόγο αυτό χρειάζεται αφύπνιση όλων μας.
Ανέφερε τέλος τα δύο επιστημονικά έντυπα που ασχολούνται με τον διαβήτη καθώς και τον ρόλο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΗ).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου κος Βασίλης Αποστολόπουλος εξήρε το έργο του καθηγητή κου Κούστα και των συνεργατών του και της κλινικής διαβητικό πόδι. Τόνισε ότι είναι στο πλευρό τους και συμμερίζεται τον αγώνα τους και ότι το Ιατρικό Κέντρο θα τους στηρίζει σε κάθε νέα προσπάθεια γιατί η ή άσκηση είναι θεραπεία.

Μην πάμε ενάντια στην φύση μας. Ας επιδοθούμε στον πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε στην ζωή μας. Το περπάτημα και την ήπιας μορφής άσκηση πρότεινε με τη σειρά του ο Ολυμπιονίκης μας Θωμάς Μπίμης.

Εμείς από μεριά μας σας προτείνουμε ο Αγγειακός Περίπατος να γίνει υπόθεση όλων μας. Μην σταθούμε σ’ αυτόν της 10ης Μαΐου αλλά ας τον κάνουμε σκοπό της ζωής μας. Ας τον εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να σταματήσει η ραγδαία εξάπλωση του διαβήτη. Ας προστατέψουμε εμάς και τα παιδιά μας. Και ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η ενημέρωση. Ας μην διστάζουμε να ενημερωθούμε. Να μην περιμένουμε το κακό να χτυπήσει τα σπίτια μας για να ενδιαφερθούμε.

Μερικοί καλοί λόγοι για να κάνουμε την άσκηση κομμάτι της ζωής μας:

Η άσκηση είναι θεραπεία

Αυξάνει την κατανάλωση οξυγόνου κατά 20 φορές τουλάχιστον και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επομένως και αυτή δρα πιο αποτελεσματικά.

Ρυθμίζει καλύτερα τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, που είναι το κύριο πρόβλημα των διαβητικών, μειώνοντας την HBA1c πάνω από 20%, ενδεικτικό του καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου.

Μειώνει την πλούσια σε τριγλυκερίδια κακή χοληστερίνη LDL με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συγχρόνως τη διαστολή των περιφερικών αγγείων, άρα δρα προστατευτικά και αυξάνει την παράπλευρη κυκλοφορία στα πόδια και την καρδιά.

Βελτιώνει τη ροή και μειώνει την πηκτικότητα του αίματος, αυξάνοντας την ινωδόλυση.

Προστατεύει τα αγγεία, μειώνοντας του κινδύνους αρτηριοσκλήρυνσης, της θρόμβωσης και της οξείας απόφραξης των αγγείων, συμβάλλοντας στην καλύτερη κυκλοφορία της καρδιάς,


( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :


Απο την  Ανθή Αγγελοπούλου

www.fe-mail.gr

 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!