Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Γαστρικός δακτύλιος


Το αυξημένο βάρος οφείλεται σε μια απώλεια ισορροπίας μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται παράλληλα με σταθερή ή μειωμένη καύση θερμίδων από την έλλειψη κίνησης. Συνδέεται με ένα πλήθος ασθενειών (συνοδά νοσήματα) που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και επιβαρύνουν τον οργανισμό. Η βάση της θεραπείας της, είναι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων παράλληλα με αύξηση στις καύσεις από αύξηση της κίνησης.

 

 

 

Πώς βοηθά ο γαστρικός δακτύλιος στην απώλεια του βάρους;

Ο γαστρικός δακτύλιος είναι μια επέμβαση που γίνεται για τον περιορισμό του χώρου του στομάχου όπου πηγαίνει η τροφή. Η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου δημιουργεί ένα ‘σάκο’ με πολύ μικρή χωρητικότητα στο πάνω μέρος του στομάχου. Η μικρή χωρητικότητα (2-3 μπουκιές αρχικά) επιτρέπει την κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής άρα και μειωμένων θερμίδων. Επίσης, καθυστερεί την έξοδο των τροφών από το σάκο, προσφέροντας έτσι έντονο αίσθημα κορεσμού. Συνεπώς, υπάρχει μικρή κατανάλωση θερμίδων με αυξημένο αίσθημα κορεσμού. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η κατανάλωση θερμίδων και επιτυγχάνεται η απώλεια του περιττού βάρους.

Η εγχείρηση για την τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου θεωρείται η ασφαλέστερη από τις υπόλοιπες μεθόδους χειρουργικής της παχυσαρκίας, το δαχτυλίδι είναι ρυθμιζόμενο και μπορεί να επιταχύνει ή να ανακόψει την απώλεια του βάρους, ενώ η επέμβαση είναι πιθανόν αναστρέψιμη εάν αυτό είναι απαραίτητο.

 

Πώς βοηθά ο γαστρικός μπαλονάκι στην απώλεια του βάρους;

Το γαστρικό μπαλόνι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που περιορίζει το χώρο του στομάχου όπου πηγαίνει η τροφή. Η μικρότερη χωρητικότητα επιτρέπει την κατανάλωση λιγότερης ποσότητας τροφής, με το ίδιο αίσθημα κορεσμού. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η θερμιδική κατανάλωση και δεδομένου ότι υπάρχει ο ίδιος ή αυξημένος βαθμός καύσεων, υπάρχει απώλεια βάρους με έντονο το αίσθημα του κορεσμού.

Για την επιτυχημένη έκβαση μετά την επέμβαση χρειάζεται διαιτολογική παρακολούθηση. Η διατροφή παίζει σημαντικό μετά την επέμβαση για την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου γιατί:

  1. Η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο, δηλαδή από σμίκρυνση των αποθηκών του λίπους και όχι από απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών από το σώμα. Η προστασία της μυϊκής μάζας προλαμβάνει την εξασθένηση του οργανισμού, προστατεύει το βασικό μεταβολισμό του οργανισμού (καύσεις) και προστατεύει από την επαναπρόσληψη του βάρους μετά την απώλειά του
  2. Προστατεύει τον οργανισμό από απώλειες θρεπτικών συστατικών
  3. Προστατεύει το μέγεθος του στομαχικού σάκου και κατά συνέπεια προστατεύει από την επαναπρόσληψη του βάρους (μεγαλύτερο στομάχι- μεγαλύτερη χωρητικότητα σε τροφές- μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων)
  4. Bοηθά στην απόκτηση καλών συνηθειών που θα βοηθήσουν στη μακροχρόνια διατήρηση του απωλεσθέντος βάρους

Το κλειδί στην επιτυχία της επέμβασης βρίσκεται στην υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών διατροφής παράλληλα με αύξηση της κίνησης και σωστή παρακολούθηση από ομάδα ειδικοτήτων

 

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

 

Χριστίνα Δρακοπούλου
State Registered Dietitian (UK)
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, SRD, MSc

 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!