Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Βασικές γνώσεις που και οι δύο σύντροφοι πρέπει να έχουν


Οι λόγοι για τους οποίους ενδείκνυται η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολυάριθμοι και ποικίλης αιτιολογίας. Οι κυριότεροι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το αν αφορούν τον ή την σύντροφο και συνοψίζονται ακολούθως.


Ανδρικός Παράγοντας:


• Ολιγοσπερμία (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων)
• Αζωοσπερμία (απουσία σπερματοζωαρίων - παρουσία σπερματοζωαρίων μόνο σε δείγμα από βιοψία όρχεος)
• Ασθενοσπερμία (χαμηλής κινητικότητας σπέρμα)
• Σοβαρά προβλήματα στύσης

Γυναικείος Παράγοντας:

• Σοβαρά προβλήματα στις ωοθήκες - Ανωμαλία στην ωορρηξία
• Mη διαβατές σάλπιγγες - Λειτουργικά προβλήματα σαλπίγγων
• Ενδομητρίωση

Αν η περίπτωσή μου δεν συγκαταλέγεται σε κάποιον από τους συνήθεις λόγους για τους οποίους ενδείκνυται η εξωσωματική γονιμοποίηση, τί μπορεί να συμβαίνει;

Άλλες ενδείξεις για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας, επαναλαμβανόμενες και μη επιτυχημένες προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης με άλλες μεθόδους (π.χ. σπερματέγχυση), υπογονιμότητα ακαθόριστης αιτιολογίας (ανεξήγητη υπογονιμότητα) και η ανάγκη να γίνει προεμφυτευτική διάγνωση λόγω κληρονομικότητας σοβαρών γενετικών ασθενειών (π.χ. μεσογειακή αναιμία).

Πότε πρέπει να ζητήσω βοήθεια;

Το ζευγάρι πρέπει να αναζητήσει βοήθεια σε ειδικό γυναικολόγο σε περίπτωση ανεπιτυχούς προσπάθειας σύλληψης για πάνω από ένα χρόνο ή σε περιπτώσεις όπως:
• Αν το ζευγάρι σχεδιάζει την απόκτηση ενός παιδιού και η γυναίκα έχει προχωρημένη ηλικία.
• Σε περιπτώσεις απουσίας περιόδου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή εμφάνισης ακανόνιστης περιόδου.
• Σε περιπτώσεις διαγνωσμένων παθολογικών καταστάσεων όπως ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών για τη γυναίκα ή προβλημάτων σπέρματος για τον άνδρα.
• Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών κατά το παρελθόν.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να γίνει μετά από φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων, οπότε και στην αύξηση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης με την ανάπτυξη περισσότερων εμβρύων και τη δυνατότητα επιλογής μεταφοράς των καλύτερων ποιοτικά από αυτά. Υπάρχει όμως και η επιλογή του φυσικού κύκλου, ο οποίος γίνεται συνήθως χωρίς φαρμακευτική διέγερση καθώς αφορά την ανάπτυξη ενός μόνο ωοθυλακίου.

Πότε και γιατί επιλέγεται η λύση του φυσικού κύκλου;

Ο φυσικός κύκλος αποτελεί μια εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις που οι ωοθήκες δεν ανταποκρίθηκαν σωστά σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή, σε γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αποβολών, σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία ή δευτερογενή υπογονιμότητα (έχουν δηλαδή αποκτήσει ήδη ένα παιδί στο παρελθόν) ή σε ιστορικό ανάπτυξης κακών ποιοτικά εμβρύων σε προηγούμενες προσπάθειες που έγινε διέγερση πολλαπλών ωοθυλακίων.

Αν και ο φυσικός κύκλος ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες και θεωρείται ωφέλιμος, εντούτοις πρέπει να σημειώσουμε πως αφορά στην ανάπτυξη ενός μόνο ωαρίου οπότε και την ανάπτυξη ενός μόνο εμβρύου, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης αν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν διαιρεθεί σωστά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να χορηγηθούν φάρμακα και σε φυσικούς κύκλους (γοναδοτροπίνες και ανταγωνιστές) έτσι ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα το ωοθυλάκιο και να έχουμε καλύτερης ποιότητας ωάριο. Κατά τα άλλα, η παρακολούθηση του κύκλου γίνεται όπως ακριβώς και στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης με διέγερση πολλαπλών ωοθυλακίων, δηλαδή με μια σειρά υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών με αιματολογικές εξετάσεις.


( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο:


Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Α. Αθανασίου, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, Μαιευτήρ - Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τ. Επιμ. Hospital Univ. de Fribourg - Ελβετία, τ. Επιμ. Monash University Melbourne Αυστραλία


Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών

Διεύθυνση:Λ. Κηφισίας 5, Μαρούσι, 151 23
Τηλέφωνο: 210 68 59 500 / 502
Fax: 210 68 59 503
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.reprroduction.gr


 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!