Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Υπάρχει λύση τεκνοποίησης μετά τον καρκίνο?

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων με νεανικό καρκίνο. Αναγκαστικά, εκτός από τη χειρουργική επέμβαση τα άτομα αυτά πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση όσο το δυνατόν νωρίτερα του διαγνωσμένου καρκίνου.Έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από καρκίνο και υποβάλλονται σε θεραπεία παρουσιάζουν παροδικό ή και μόνιμο πρόβλημα στειρότητας. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από το είδος της θεραπείας, το χρονικό διάστημα της υποβολής της, τη δόση καθώς και από την ηλικία των ασθενών.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τα δεδομένα είναι συνήθως περίπλοκα γιατί έχει αποδειχθεί ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις διατηρείται η δυνατότητα τεκνοποίησης μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τις περισσότερες φορές, και για τη καλύτερη ψυχολογική τους κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό τα νεαρά κορίτσια ή οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν έχουν τεκνοποιήσει να δίνεται η δυνατότητα διατήρησης της αναπαραγωγικής τους ικανότητα. Οι εξελίξεις και οι καινούργιες εφαρμογές στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες.

Συγκεκριμένα, σε αυτήν την κατηγορία γυναικών, εάν η πορεία της νόσου το επιτρέπει και υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, μπορεί να εφαρμοστεί κύκλος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Μετά από διέγερση των ωοθηκών και τη γονιμοποίησή τους, τα έμβρυα που προκύπτουν κρυοσυντηρούνται. Η κρυοσυντήρηση διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας και την πλήρη ίαση της γυναίκας.

Αυτή όμως η εφαρμογή προϋποθέτει την ύπαρξη σταθερού συντρόφου ή συζύγου. Όταν αυτή η προϋπόθεση δεν υφίσταται τότε μπορούμε να κρυοσυντηρήσουμε τα ωάρια αμέσως μετά την ωοληψία (αγονιμοποίητα) και να προχωρήσουμε σε γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά εφόσον και όταν οι καταστάσεις και οι συγκυρίες το επιτρέπουν.


Όταν όμως η εξέλιξη της νόσου δεν επιτρέπει καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας η λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση της ή των ωοθηκών. Στην τεχνική αυτή τμήματα των ωοθηκών που περιέχουν πολλά ανώριμα, αρχέγονα, ωοθυλάκια αφαιρούνται, τεμαχίζονται και καταψύχονται. Στη συνέχεια, τα τμήματα αυτά μπορούν να αποψυχθούν και να ακολουθηθούν διάφορα πρωτόκολλα, όπως:
1. Να χρησιμοποιηθούν αργότερα τα πρωτογενή ωοθυλάκια καινα ωριμάσουν in vitro (σε συνθήκες εργαστηρίου), έτσι ώστε τα ανώριμαωάρια να φθάσουν στο στάδιο του ώριμου ωαρίου και να καταστούν ικανά για γονιμοποίηση, μια τεχνική γνωστή ως IVM (in vitro maturation).
2. O ιστός μετά την απόψυξη μπορεί να επανατοποθετηθεί στη γυναίκα με αυτόλογη μεταμόσχευση, με σκοπό την αποκατάσταση της ωοθηκικής λειτουργία, συνεπώς και της γονιμότητας.
3. Μικρά τεμάχια ιστού της ωοθήκης μπορούν να μεταμοσχευθούν ορθοτοπικά (δηλαδή στη περιοχή των ωοθηκών) ή ετεροτοπικά σε άλλα σημεία του σώματος της γυναίκας (πχ. στο βραχίονα) τα οποία φαίνεται ότι είναι επαρκή για την ανάκτηση της ωοθηκικής λειτουργίας.

Αν όμως μετά από την θεραπευτική αγωγή αναγκαστικά αφαιρεθεί η μήτρα της γυναίκας και δεν μπορεί να κυοφορήσει τα έμβρυα της όταν θα είναι έτοιμη, τότε υπάρχει και η επιλογή της παρένθετης μήτρας. Συγκεκριμένα, μια άλλη γυναίκα που θέλει οικιοθελώς να βοηθήσει το ζευγάρι μπορεί να κυοφορήσει αυτή τα έμβρυα και όταν γεννήσει να παραδώσει το νεογέννητο στους βιολογικούς του γονείς.

Η διάγνωση ενός όγκου και η αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής της θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος δημιουργεί πολύ έντονη ψυχολογική και συναισθηματική φόρτιση. Η γυναίκα στην οποία έχει διαγνωστεί κάποιος όγκος βρίσκεται σε πολύ εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση, γεμάτη ερωτηματικά και αμφιβολία για το μέλλον. Ειδικότερα, σε αυτές που βρίσκονται σε νεαρή ή αναπαραγωγική ηλικία και δεν έχουν τεκνοποιήσει ξαφνικά τίθεται το δίλημμα της διαφύλαξης της γονιμότητάς τους συνάμα με την αντιμετώπιση του όγκου.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γιατροί που εμπλέκονται στην ογκολογική θεραπεία να συνεργάζονται αποτελεσματικά με αρμόδιο γυναικολόγο Αναπαραγωγής για πιο αποτελεσματική έκβαση του προβλήματος, προσεγγίζοντας τη πάσχουσα γυναίκα με κατανόηση και ευαισθησία.

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :


Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Α. Αθανασίου, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, Μαιευτήρ - Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τ. Επιμ. Hospital Univ. de Fribourg - Ελβετία, τ. Επιμ. Monash University Melbourne Αυστραλία




Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο
Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών
Διεύθυνση:Λ. Κηφισίας 5, Μαρούσι, 151 23
Τηλέφωνο: 210 68 59 500 / 502
Fax: 210 68 59 503
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.reprroduction.gr

 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!