Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Οσφυαλγία και Οδήγηση

Η παρατεταμένη οδήγηση προκαλεί πάντα ενοχλήσεις στη μέση ή μήπως υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση;Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου έχει φτιαχτεί με τέσσερα κυρτώματα. Για να μην ασκείται υπερβολική πίεση στις καμπύλες αυτές και έχουμε ενοχλήσεις, η ιδανική φυσική στάση του ανθρώπου στην πραγματικότητα είναι είτε να στέκεται όρθιος είτε να είναι ξαπλωμένος.

Στις μέρες μας όμως καθόμαστε πολύ και μάλιστα αυτό ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία:
• σχολείο - θρανία με ακατάλληλα καθίσματα
• δουλειά - υπολογιστής με καρέκλες με λανθασμένη σχεδίαση
• καναπές - σπίτι με πολυθρόνες που «βουλιάζουν» και φυσικά
• αυτοκίνητο με καλή ή όχι θέση οδήγησης

Το αποτέλεσμα αυτού του τρόπου ζωής μας είναι να υποβάλλουμε καθημερινά και για πολλές ώρες τη σπονδυλική στήλη σε φορτία για τα οποία η κατασκευή της δεν είναι κατάλληλη. Για αυτό το λόγο, δημιουργούνται προβλήματα που μπορεί να είναι από μικρές ενοχλήσεις μέχρι και σοβαρότερα προβλήματα που πιθανόν να οδηγήσουν ακόμα και σε χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη.

Οι στατιστικές μας λένε ότι το 85% του πληθυσμού είχε, έχει, ή θα έχει κάποια στιγμή της ζωής του μικρό ή μεγάλο πρόβλημα με τη μέση του.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι στις Η.Π.Α. η κατηγορία των ανθρώπων που υποβάλλονται στα περισσότερα χειρουργεία στη μέση, δεν είναι οι εργάτες που σηκώνουν πολλά βάρη όπως θα περίμενε κανείς αλλά οι επαγγελματίες οδηγοί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι όλοι λίγο πολύ έχουμε αισθανθεί κάποια ενόχληση στη μέση είτε όταν οδηγούμε για πολλή ώρα, είτε όταν πάμε να σηκωθούμε από το κάθισμα του αυτοκινήτου, θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε όταν είμαστε αναγκασμένοι να οδηγούμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα:

1. Σωστή στάση καθίσματος και σωστά σχεδιασμένο κάθισμα. Στην επιλογή για αγορά ενός αυτοκινήτου εκτός από όλα τα άλλα κριτήρια ο ορθοπαιδικός σχεδιασμός του καθίσματος θα πρέπει να είναι ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε
2. Μαξιλάρι στη θέση οδήγησης για την υποστήριξη της οσφυϊκής καμπύλης.
3. Άνετα ρούχα όταν θα πρέπει να οδηγούμε για πολλές ώρες π.χ. σε μία εκδρομή με το αυτοκίνητο φροντίζουμε να είμαστε ντυμένοι άνετα ή σε διαδρομές στην πόλη, βγάζουμε το μπουφάν ώστε να μη δυσκολεύει τις κινήσεις μας.
4. Συχνές στάσεις όταν κάνουμε μεγάλη διαδρομή με το αυτοκίνητο, κάθε μία ώρα τουλάχιστον και περπάτημα έστω και για δύο λεπτά.
5. Ειδικές ασκήσεις που επαναφέρουν τη σπονδυλική στήλη στη σωστή της θέση μετά από παρατεταμένο κάθισμα
6. Αποφυγή μη σωστά σχεδιασμένων καθισμάτων (π.χ. πολυθρόνα που «βουλιάζει») στο σπίτι ή σε άλλους χώρους μετά από πολύωρη οδήγηση
7. Συχνή φυσική άσκηση - διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης. Ειδικά όταν η δουλειά μας απαιτεί πολύωρη οδήγηση. Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν και λιγότερες ενοχλήσεις στη μέση, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς το γιατί.
8. Καλή ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργεί η κακή στάση για να προσέχουμε ώστε να καθόμαστε και να στεκόμαστε σωστά και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων μας εκτός από την οδήγηση.
9. Πρόληψη, η οποία μπορεί να γίνει όταν γνωρίζουμε τα συμπτώματα των προβλημάτων της μέσης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους και έτσι τα αναγνωρίζουμε και τα αντιμετωπίζουμε άμεσα.
10. Προσφυγή στους ειδικούς όταν το πρόβλημα (οι ενοχλήσεις) επιμένουν και προπαντός πριν φτάσει αυτό να γίνει σοβαρό.

 

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Κέντρο Φυσικοθεραπείας Ιασώ General
Μεσογείων 264 Χολαργός

τηλ. 210-6502903
url:http://www.iasophysio.gr
email / info:iasophysio.gr

 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!