Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Ασπίδα Υγείας η Βιταμίνη Ε


Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα μας. Αυτά τα ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια πιστεύεται πως είναι υπεύθυνα για ορισμένες από τις κυτταρικές βλάβες που οδηγούν σε καρκίνο, διάφορες ασθένειες, και τα συμπτώματα της γήρανσης.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων κατά περισσότερο από το ήμισυ.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Ερωτηματολόγιο του Εθνικού Ινστιτούτο Καρκίνου για την αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης 1.088 ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων και 1.414 υγιών συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και του καπνίσματος.


Η μέση ηλικία των υγιών συμμετεχόντων ήταν 60,8, ενώ η μέση ηλικία των πάσχοντων με καρκίνο του πνεύμονα ήταν 61,7.

Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη άλφα τοκοφερόλης η οποία είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Ε βρέθηκαν να έχουν 55 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων από τους συμμετέχοντες, με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Η νέα μελέτη δεν είναι βέβαια η πρώτη που συνδέει τη βιταμίνη Ε με προστασία από τον καρκίνο

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική βιταμίνη Ε είναι τα σπαράγγια, τα αβοκάντο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, οι σπόροι και το φύτρο σιταριού. Τα φυτικά έλαια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα στην βιταμίνη.

Ακόμα ένας λόγος λοιπόν για να φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στα γεύματά μας, φρέσκιες σαλάτες με πράσινα λαχανικά και με λίγο υγιεινό λαδάκι.

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :


Μαρία Φαλίδη
www.e-gynaika.com


 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!