|
|
|
|

Ο όρος «τροφική αλλεργία» αναφέρεται σε ανοσοβιολογικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Δηλαδή είναι μια αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου, που το σώμα λανθασμένα πιστεύει ότι είναι επιβλαβές. Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίσει ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι επιβλαβές ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα για την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε (lgE, αντισώματα που απευθύνονται σε ειδικές πρωτεΐνες των τροφίμων), για την καταπολέμηση της ένοχης τροφής ή συστατικού τροφίμου. Την επόμενη φορά που το άτομο θα καταναλώσει την ύποπτη τροφή, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, για να προστατέψει το σώμα. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν ένα χείμαρρο αλλεργικών συμπτωμάτων.
Πρέπει ωστόσο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαφορά της τροφικής αλλεργίας από την τροφική δυσανεξία, καθώς η δεύτερη προκαλεί απλά δυσάρεστα συμπτώματα ύστερα από την κατανάλωση τροφής, που δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιθέτως η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πρόβλημα, ακόμα και θάνατο.