Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Το ασβέστιο στη διατροφή μας!

 


Το ασβέστιο (Ca) είναι το πιο κοινό μεταλλικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα.

Περίπου το 99% του ασβεστίου στο σώμα βρίσκεται στα κόκκαλα και τα δόντια, ενώ το άλλο 1% βρίσκεται στο αίμα και στο μαλακό ιστό. Η επαρκής πρόσληψη του ασβεστίου είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της υγείας των οστών και του κινδύνου ραγίσματος ή εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Οι φυσιολογικές λειτουργίες του ασβεστίου είναι ζωτικής σημασίας στην επιβίωση του οργανισμού ώστε αν και όποτε χρειαστεί το σώμα θα μεταφέρει το Ca από τα οστά για να διατηρήσει τα κανονικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι ανεπαρκής. Κατά συνέπεια, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου στη διατροφή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στη διατήρηση ενός υγιούς σκελετού. Επίσης, η Βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου (ψάρια,αυγά) και είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Η έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, δίνει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό. Σε χώρες που δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια και δεν λαμβάνεται αρκετή βιταμίνη D, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου για τις ανάγκες του οργανισμού.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Τροφική Αλλεργία

Ο όρος «τροφική αλλεργία» αναφέρεται σε ανοσοβιολογικές  ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Δηλαδή είναι μια αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου, που το σώμα λανθασμένα πιστεύει ότι είναι επιβλαβές. Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίσει ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι επιβλαβές ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα για την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε (lgE, αντισώματα που απευθύνονται σε ειδικές πρωτεΐνες των τροφίμων), για την καταπολέμηση της ένοχης τροφής ή συστατικού τροφίμου. Την επόμενη φορά που το άτομο θα καταναλώσει την ύποπτη τροφή, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, για να προστατέψει το σώμα. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν ένα χείμαρρο αλλεργικών συμπτωμάτων.
Πρέπει ωστόσο να  δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαφορά της τροφικής αλλεργίας  από την τροφική δυσανεξία, καθώς η δεύτερη προκαλεί απλά δυσάρεστα συμπτώματα ύστερα από την κατανάλωση τροφής, που δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιθέτως η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πρόβλημα, ακόμα και θάνατο.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Η ασφάλεια των τροφίμων το καλοκαίρι


Από την αγορά μέχρι την κατανάλωσή τους

Κώστας Κοτροκόης
Τομέας Υγιεινής της Διατροφής & Βιοχημείας
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Βλάσης Γκέρκης
Καθηγητής ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων



Η τροφή μας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας. Όταν απολαμβάνουμε ένα ωραίο γεύμα με τους φίλους μας, στο σπίτι σε μια ταβέρνα στις διακοπές ή στην εξοχή, δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι αιτία αδιαθεσίας ή σοβαρότερης ασθένειας.

Περισσότερα...